Thursday, January 19, 2012

2012 01 19 - Architecture Programme, Australia

My opinion:-

Hantar anak belajar jauh -jauh bukan macam hantar anak beli kuih. 

Sebab:-
1.  Anak akan duduk mengadap sekolah itu sampai dia habis belajar. 
2.  Anak yang akan menyesuaikan dirinya
3.  Anak yang akan menangis kerana susah nak dapat kawan yang sealiran dan seusia
4.  Anak yang akan membuat semua research and thesis - kalau dia rasa tak sesuai macamana??

Sebagai ibu bapa:-
1.  Paksaan itu akan membuatkan mereka stress
2.  Duit dah keluar banyak2 tapi hasilnya half way.  Kalau pergi sekolah average - tak lah menyesal sangat
3.  Kawan2 dah tahu anak awak sekolah kat sekolah yang terbaik tapi hasilnya???  Jangan salahkan anak.
4.  Reputasi awak dengan kawan2 pun akan indirectly tarnish.  Sekarang mmg tak nampak tapi tunggu...
5.  Bangga sangat ke dapat masukkan anak ke sekolah yang terbaik?  I tak rasa macam tu pun.
6.  Janganlah fikir "you have to change this, you have to change that.  You have this, you have that" Please..

Mood sangat bengang hari ni...  Tak payahlah bincang kalau dah buat keputusan sendiri.  Full stop!!

No comments:

Post a Comment