Monday, February 20, 2012

2012 02 20 Melbourne - 2nd day - Orientation Day


Depan Strandbags - leather bag shop (Swanston Street)
On the way ke Melbourne Central Station untuk tunggu Ujin

Tunggu Ujin.  Jam dah pukul 9:50 am.  Mana ni??  Tak sampai pun...

Breakfast dulu kat McD.  Makan American Breakfast je.



Kat Auditorium.  Student lain semua pergi sendiri tapi Ujin accompanied by parents.  Malu lah...

Enrolment time.  Ramai student enrolled ari ni. 


Queue untuk handed over enrolment forms.  Ujin sorang je Melayu kat sini

Jam baru pukul 10:00 malam tetapi kat luar dah gelap pekat.

Nak antar Ujin balik rumah sewa 

Kat sini semua orang pakai sport shoes sebab rata rata diaorang jalan kaki.  So beli sepasang untuk pergi sekolah.  Ujin tak berapa happy sebab takde orang melayu.  Ohh what to do??  The course is so costly.  Jarang ada orang mampu ...

Makan pie dulu kat depan Pie Face.  Kat sini makan tepi jalan je.  Kalau kat KL macam kedai mamak tu.  Open concept.  Semua orang buat hal masing masing je.  Tapi tempat diaorang ni bersih.  Taik anjing langsung takde.  Heran kan

Sedang tunggu tram di Station No 117.  Kat umah Ujin ni, boleh naik tram no 1 atau 6

Sekarang pukul 11:30 malam.  So quiet tapi tak takut sebab entahlah...  Tak macam tempat kita, kalau lampu agak suram je, mesti ada pencuri.  Crime rate kat sini sangat rendah.  Lebih baik diaorang jadi baskers (peminta sedekah berkerjaya)





Dalam tram nak ke Swanston Street.  Mode of payment - pakai touch n go macam LRT kita juga tetapi ramai yang tak touch pun.  Station dekat sangat antara satu sama lain.  Tak sempat touch dah kena go...

Kat depan Public Bath - Public Gym


Jalan jalan kat depan RMIT.  Kalau dah siang macam semut.  Malam selesa sikit nak jalan.

Ini adalah student centre - Building 12, 4th Floor.



Artistic kan diaorang ni

Ini adalah State Library.  Kalau dari rumah Ujin turun kat sini.  Mereka panggil station ni - Melbourne Central Station sebab opposite tempat ni ada Melbourne Central Shopping Mall

Waktu siang, semua grass hijau tu penuh dengan orang yang nak memanaskan badan

State Library - Unique kan


Esok mesti pergi kedai ni - nak try macaron dia.  Nama kedai ni The cupcake family
Alamat nya adalah - Shop 22, Red Cape Lane (QV).  No telephone (03) 9663 0055



Papa Rich akan dibuka didalam QV Mall pada bulan March

Papa macam interested...  Fly a Jet.  Ini adalah simulator training untuk jadi pilot

Alamat Flight Experience adalah - Shop 9, QV Square, Corner Swanston & Lonsdale Street Melbourne

UGG Shop ni kedai buat kasut atau baju yang diperbuat dari wool.  Mesti mahal kot kan.

Nak beli jeans tak?  Pergilah kat General Pants Co.  Alamatnya adalah - QV 296, Swanston Street
Nak beli online pun boleh - http://www.generalpants.com.au/.  Free next day delivery.  Bagus kan

Pintu gerbang Chinatown. 

Hotel tempat kami menginap untuk seminggu ni

Orang kata coklat kat sini mahal.  Esok kita gi tengok ye.  Nama kedai ni Haighs (Australian chocolate)
Alamat dia - Swanston Walk (dalam Swanston Hotel je ni)

Bilik 402.  Sekarang pukul 2:30 pagi.  Kalau kat Malaysia baru pukul 11:30 malam

No comments:

Post a Comment