Saturday, May 12, 2012

2012 05 11 Sepagi bersama seorang Dato

Me - Dato', Apasal muka you merah macam udang kena bakar ni?

Dato' - I g main golf semalam.

Me - Apasal you suka main golf haa?  Kan ada banyak game lain yang you boleh main?

Dato' - Itulah.  Orang pompuan ni tak faham.  Orang lelaki bila dah berusia, perlukan lebih space.  Perlukan kawan.  Perlukan tempat untuk chit chat dan merokok tanpa batasan.  Kalau ada isteri, mesti dia tak suka, 3-4 jam, ukur padang.  Betul tak?

Me - Make sense.  Tapi kenapa Datin tak diajak sama.  Asyik ngan anak2 je.
Dato' - Itu memang tugas orang pompuan.

Me - Macam tu pulak. 

Dato' - Itu tandanya jiwa I masih muda.  Faham...


Nota untuk diri sendiri
Dunia tanpa sempadan...  Renung renungkan.  Patutlah yang pompuan lebih cepat tua dari usia mereka...

Ya Allah...semoga suamiku, anak lelakiku, ayahku dan adik adik lelakiku menghargai isteri mereka lebih dari kemahuan duniawi.  Semoga kami, wanita dalam keluarga Hj Zainal ini diberkati dengan suami yang akan membimbing kami ke jalan yang diredhai.  Jalan ke Syurga.  Amin Ya Rabbal Alamin...

No comments:

Post a Comment