Wednesday, March 13, 2013

2013 03 12 Melbourne Day 04

Today is Tuesday and even though out appointment with the University is tomorrow, we just "gatal2" try our luck.  We took city circle from the apartment and I really enjoy the ride.  Suke sangat!!

Tunggu tram
Info on City Circle.  Tram ni disediakan secara percuma untuk tourist.  Tram driver akan bercerita tentang tempat tempat menarik sepanjang perjalanan itu.  So kita boleh naik secara percuma tak kira quantity nya pun.  Naiklah seratus kali pun, takde orang kecoh.  Seronok kan.  Actually, passenger kat dalam City Circle tu bukan semuanya tourist pun.  Ramai "local" daripada tourist.  Bukannya kena produce bukti pun.  Hope on and hope off je...
Pemandangan di dalam City Cirle

Buruk kan keretapi ni.  Surprisingly...they maintain it the way it is. 

Destinasi kami - RMIT City Centre

Tunggu nombor.  Boringzz...
Kat sini, diaorang tak nak layan pun parent.  They need the student to come forward and speak to them.  Macamana nak settle ni?  Tak pe.  We do it another way round.  We have visited them today, they (RMIT) will write to Ruzain, then we go again on pretext Ruzain ask us to settle for him...   Complicated life kan...  Takpe.  Lets try tomorrow...  Consultation ngan consultant diaorang ni pun dah makan separuh hari.

Abis RMIT, ari dah petang, jom cari makanan.  En. Suamy pulak nak gi cari barber.  Dia ada baca dalam article, kat Toorak Village ada kedai gunting rambut yang bagus.  Jom try...

Toorak ni macam pekan elite.  Kat Malaysia takde tempat macam ni. 
Short info on Toorak Village.  Tempat ni lebih kurang 25 minutes from City Centre.  Populationnya tak ramai.  Lebih kurang 12,000 orang je.  Suburb of Melbourne ni sinonim ngan ke"elite"annya.  Bila sampai kat sini, most of the mall selling branded brand tapi kalau fikir balik, berapa ramai yang akan datang sini dan beli belah kat sini.  Macam tak practical je.  Kalau kat Malaysia, kita boleh bandingkan dengan "the Oriental Village" kat Langkawi.  Cuma kat Langkawi, kita boleh nampak pelbagai barangan digandingkan bersama untuk golongan pengunjung yang pelbagai tapi kat Toorak Village ni - mostly untuk orang berduit je.  Disebabkan kami dah sampai sini dan tujuan utamanya untuk mencari Barber, so lets look for Barber...

Impian tercapai.  Nama salon tu Rokk Ebony Cost mencuci dan menggunting AUD50 = RM150. 
Ada berani?? Tak boleh walk in.  Kena buat appointment tapi kitorang kan brutal, so
terpaksalah diaorang potong juga rambut En. Suamy saya. 
One more thing, harga asalnya AUD80 tau!!  Bloody expensive.  Chitt!!
Jom tengok pemandangan sepanjang Toorak Village ni.  If anybody would ask me, ada rasa macam orang kaya tak datang kat "Perkampungan Orang Kaya" ni?  Frankly, takde perasaaan pun dan rasanya diaorang pun macam kita juga kot.

Boleh ambil Tram No 8 arah ke Moreland
 
Ada summer sale tapi harganya macam takde sale.  Mahal hoo!!






Thats the end of today.  Esok, cerita pengalaman lain pulak.

En Suamy ngan potongan rambut yang berharga RM150.  Woot woot



No comments:

Post a Comment