Wednesday, March 13, 2013

2013 03 13 Melbourne Day 05

Semalam dah gi RMIT dan our appeal on the refund is still pending.  So I secretly arranged a day tour to Philip Island.  Contacting, Collin from Melbourne Australian tour, so off we go.  We left home around 11:45 am and the journey to Philip Island should be around 2 1/2 hours tapi sebab ada itinerary untuk visit koala and kangaroo, perjalanan jadi satu hari suntuk lah...

Itinerary nya adalah:-
(a)     11:30 am - Pick up from hotel
(b)     1:15 - 2:30 pm - Maru Koala Park
(c)     2:55 - 4:00 pm - Churcill Island Heritage Farm
(d)     4:15 - 4:45 pm - Panny's Chocolate Factory
(e)     5:00 - 6:00 pm - Township of Cowes - Pizza at Jeronimos
(f)     6:25 - 7:25 pm - Searching for Nobbies
(g)     7:45 pm - Penguin parade

Harga - AU90 per person.
Interested - please call Ellen at info@melbourneaustraliatours.com.au atau +613 901 69347
Boleh juga visit their web site at www.melbourneaustraliatours.com.au or like them at facebook melbourneaustraliatours


Lepak lepak, tunggu coach sampai
After 1 hour, driver tu nak isi petrol.  So kami gi makan muffin dulu kat Rest & Relax
 
Ini adalah padang rumput yang dapat dilihat sepanjang jalan ke Philip Island
Chenta hati saya

First stop - Visit Maru Koala & Animal Park

Beli tit bits untuk binatang binatang tu dulu...  He he he

Menjenguk jenguk.  Kat belakang tu rumput untuk makanan binatang itu.
Rumput itu (Hay) berwarna coklat tau

Bermesra ngan koala


Ini koala saya...

Satu untuk kenangan

Kangaroo pulak

Sheep yang busuk

I finally conquering my fear - feeding the animal through the pot itself.
Ha ha...needs a little imagination to succeed

Kangaroo pun ada jenis albino


Bulu yang sangat kasar.  One for the album


Lepas ni, kitorang nak gi Churchill Island pulak.  Churcill Island adalah sebuah pulau yang terletak disebelah Philip Island dan kaya dengan kisah orang asli dan sejarah pendudukan orang Eropah pada zaman dahulu.  Mengikut sejarah, penduduk Australia ni rata ratanya pendatang asing.  Dulu, sesapa yang landing kat Australia ni boleh jadi warganegara.


Tak tahulah apa sejarahnya binatang ni...





Rumah kampung kita sungguh jauh berbeza ngan rumah kampung diaorang ni..
Berlatar belakang kan rumah kampung orang Ames.
Suhu dah semakin sejuk tau

Periuk belanga diaorang sangat berat. 
Mak, periuk diaorang lebih berat dari periuk kat rumah along tau

Kat depan kedai membuat ladam kuda

Bersama si gembala kambing, pembuat ladam kuda dan pemotong bulu kambing
Itulah pekerjaan orang kampung kat Churchill Island ni
Itinerary selepas ini adalah Panny's Philip Island Chocolate Factory. 
Nama kedai ni, Panny's diambil sempena nama ownernya - Kondanapanny Letchumanan.  He was born in MALAYSIA and studied Mechanical Engineering.  Selepas tamat pengajian, beliau bekerja di ladang kelapa dan koko di Papua New Guinea.  Minat dan cintanya nya terhadap chocolate telah menjadikan beliau cuba untuk membuat versi coklatnya sendiri.  Apabila beliau pindah ke Australia pada tahun 2000, beliau pun memulakan business kecil di Philip Island dan berkat kesabarannya akhirnya berjaya membuka sebuah kilang coklat.  Satu lagi kisah rakyat Malaysia yang berjaya di negara orang.  Apa nak jadi dengan Malaysia ni??  Mula mula rasa bangga, lepas tu rasa kecewa...



Next stop - Pizza House


Lepas makan, kita jenguk jenguk pusat bandar Churchill Island ni

Superb township.  Nice weather.

Boomerang lagi

Wow!! Shima Salon kat Churchill Island


Cantikkan laut itu.  Cuaca pada ketika ini sangat sejuk dan berangin


Highlights of the day - Mencari Nobbies

Jenis jenis Penguin

Important quotes in life!!  Bolehkah??

Perhatikan burrow kat belakang I tu.  Itu rumah penguin. 
Bayangkan penguin itu harus berjalan jauh untuk sampai ke rumahnya. 
Jarak pantai dari tempat ini hampir 5 km.


Perjalanan menunggu penguin parade.  Suamy saya dah sejuk
Gambar waktu penguin parade takde sebab dilarang mengambil gambar penguin itu.  Takut nanti dia taknak balik sini lagi kot.  Asyik posing je nanti dia lupa rumahtangga pulak.
 
 
"Sorry! No photography or filming is permitted at the Penguin Parade.

Penguins have sensitive eyes and a bright, sudden flash or unusual light can frighten or disorientate a penguin. To ensure penguins keep coming back to this special area we ask you do not use your cameras, camcorders or camera phones at the Penguin Parade.
 
 


No comments:

Post a Comment