Wednesday, May 22, 2013

2013 05 22 Leaving Kuala Lumpur for Hong Kong - Day 01

We have been planning to bring the twins to Hong Kong since last year.  Si abang dah pergi ke beberapa Negara tetapi adik beradik kembar ni cuma sampai ke Singapura je.  Actually kalau budget tak berapa "permit", baik ikut tour agent je tetapi kita sebenarnya cuma lihat apa yang tour agent nak kita lihat.  So tepuk dada tanya poket.

I have been collecting the itinerary from few tour groups.  Rata rata untuk package 5 hari 4 malam, mereka akan bawa tourist ke:-

(a)     First Day
         Normally sampai je, mereka akan hantar check in ke hotel, then "do your own thing"
         (rehat ke, shopping ke, cari makanan favourite ke)

(b)     Second Day
         A half day tour (normally ke Repulse Bay, Aberdeen & Bauhinia Square, Jewellery Factory
         and Chinese Herbs Shop.  Lepas tu - free lagi - definitely diaorang recommend joint optional
         tour gi Macau ke, Ngong Ping ke, Madamme Tussaude ke, Ladies Market ke. 
         Pilihan ditangan anda

(c)     Third Day
          Tour ke Ocean Park atau Disneyland (Selalunya mereka akan beri penginapan di Hollywood   
          Hotel)

(d)     Forth Day
          Free at own leisure

(e)     Fifth Day
         Check out and waiting for transfer to Airport and bye bye Hong Kong


Sekarang, check out our 9 days/8 nights experience in Hong Kong.

Our flight departs Kuala Lumpur at 9:15 am and arrived Hong Kong Airport approximately 4 hours later.

Since, first time pegi Hong Kong, we bought package from LT Travel & Tours (telephone no : 9222 2333 or handphone 012 351 8210).  Officenya terletak di 26-5, Jalan Metro Pudu, Fraser Business Park, Off Jalan Loke Yew and YES - for basic, 5 days/4 nights, it is cheaper than Mayflower.

Don't get me wrong - we bought flight ticket ourselves and bought basic package from LT because we will have "driver" to sent us to hotel and we will be chauffeured driven for destination included in the package.  For the rest of the day, kita cuma perlu add more nights for hotel stay.  Lebih menjimatkan tetapi lebih kerja sikit je.  Untuk ke tempat tempat lain, sediakan GPS dan bertawakallah pada Allah swt.

Jom gi holiday....

Makanan yang disediakan oleh Malaysian Airlines.  Yummies

Ice cream pun ada
Sesampainya kami di Hong Kong Airport, Peter, representative from Carry On (agent in Hong Kong) dah tunggu.  Ada change plan sikit.  Due to weather yang tak menentu (sekarang ni musim summer tapi hujan sangat lebat), lepas check in kat Royal Plaza Hotel, diaorang akan terus bawa kami untuk half day tour, pusing pusing ke Ladies Market.  Ladies Market ni macam Petaling Street kat KL tu.



Just arrived

Hong Kong Airport - Gate B
Hmmm...bangunan tinggi adalah pemandangan biasa sebab
tanah tak cukup kat Pulau Hong Kong ni
Selepas meninggalkan luggage kat Royal Plaza Hotel, kami pun dibawa ke Ladies Market. 


Royal Plaza Hotel
Tempat ni dipanggil Ladies Market kerana kebanyakan kedai berhampiran ngan tempat ni menjual barangan wanita.  My verdict, tak perlulah beli barang (souveniers) kat tempat ni.  Quality hancus and Hong Kong ni pulau bebas cukai.  Semua barang berkualiti dijual dengan harga tanpa cukai.  Alang alang dah kesini, please get a quality product.  Rate ari ni HKD1 = RM0.45

Ladies Market vs Petaling Street.  Sama je...

In Ladies Market
Sakit kaki...kena cari kasut baru



Lepas tu, kitorang di bawa ke Avenue of Stars.  Tempat ni dibina along the waterfront around the New World Centre in Tsim Sha Tshui, Kowloon.  It is actually a place where the Board of Tourism given their appreciation toward the film making in Hong Kong.  Ada beberapa plaques (Hand Prints) of Hong Kong celebrities kat walkway promenade ni.  Daripada tempat ni, kita boleh tengok Victoria Harbour.  Lets check it out ...
 
Statue of Bruce Lee

Selesai Avenue of Stars, kami pun dibawa makan malam tapi makan malam kat restaurant cina yang tak diketahui status Halalnya so kami left the restaurant for fresh air...

Last venue for the half day tour is the Madame Tussaud.  Letaknya di "The Peak Tower".  396 meter dari aras laut tapi tak sejuk langsung.  Archituecturally, very nice modern building.

Untuk yang tak tahu, Madame Tussaud ni sebenarnya seorang artist yang terkenal kerana membuat face wax masks of executed aristocrats masa perang dulu.  Since then, mereka applies the wax mask techniques untuk travelling exhibition of public heroes and rogues.  Manusia ni macam macam kan tapi Madame Tussaud di Australia lebih happening rasanya...  Lebih banyak public figure placed kat exhibition tu...

 


Jom bergambar ngan public figurine ni...









Favourite pix saya...
Abih dah itinerary untuk ari ni.  Anak anak pun dah penat.  One for the album ...

One of the tour leader

No comments:

Post a Comment