Friday, May 24, 2013

2013 05 23 Hong Kong - Day 02

2nd day...Malam tadi tidur sangat lena kerana sangat penat.  Kat sini, subuh pukul 4:35 pagi.  Bangun pukul 7:30 pagi.  Terbabas...  Solat juga walaupun matahari dah tinggi...

Susah sungguh untuk meninggalkan tilam empuk ni...


Untuk kawan kawan yang bercadang nak pergi bercuti kat Hong Kong ni, normally tour agent akan bundle hotel ngan Silka Hotel atau Far East Hotel.  Kalau youls pergi couple je, ok lah stay kat hotel sempit tu TETAPI kalau pergi ngan anak anak, pleaselah dapatkan hotel yang selesa sikit.  Kat sini hotel memang MAHAL.  Kerja lebih sikit ok, bila ada offer, cepat cepatlah grab.  Selalulah check kat booking.com atau tripadvisor untuk good rate.

Royal Plaza ni terletak di Mongkok dan directly linked ngan Grand Century Place (one of the largest shopping centre di Hong Kong ni).  Kat dalam ni ada MTR station and lebih kurang 45 minutes dari Hong Kong International Airport.  Alamatnya adalah 193, Prince Edward Road West, Kowloon Hong Kong.  Oh !!  Satu lagi.  Travelling ngan kereta is absolute NO NO.  Traffic is so BAD.  MTR is the best transportation kat sini.  Very efficient and timing - thumbs up.

Our hotel is in Mongkong East - See how convenient

Itinerary hari ni adalah sambungan half day tour semalam.  Ada beberapa tempat yang tak sempat pergi semalam, so hari ni, "Carry On" akan cover satu tempat lagi.  Lets..

9:30 pagi dah tunggu tour guide sampai
Breakfast ari ni - Maggi Cup.  Sedappp

Coach yang sangat selesa

Diaorang gi Chinese Herb Shop, kitorang buat Chinese herb sendiri...

Carry On Travel Services Ltd

Stanley - one of the tour guide
Kat sini, diaorang tak provide satu tour guide. 
We may see Peter for Avenue of Star but Stanley for Bauhinia Square
sebab mereka mahu specialised tour guide cover area yg mereka familiar aje
 
Golden Bauhinia Square

Golden Bauhinia adalah logo Negara Hong Kong ni dan dataran ni (Golden Bauhinia Square) adalah tempat berlangsungnya majlis handover atau pengunduran Koloni British dari Hong Kong pada 30/06/1997.  Disebelahnya adalah Hong Kong Convention and Exhibition Ctr dan pernah dijadikan tempat penggambaran filem Jackie Chan yang bertajuk New Police Story.  Yang menariknya Convention Centre ini dibina menggunakan top down construction techniques (mungkin sebab tanahnya tak cukup) dan surprisingly menang banyak awards kerana architecturenya yang unik.

Dibina diatas reclamation land pada tahun 1988
Glass curtain yg terdapat pd bangunan ini adalah yang terbesar
didunia pada waktu itu dan boleh melihat
Victoria Harbour dari 3 penjuru

Berlatar belakang kan Victoria Harbour.  Kalau musim sejuk mesti selesa

Repulse Bay
Orang lain pergi temple kitorang lepak kat tepi laut ni

Perkampungan nelayan - Aberdeen

Orang laut dan orang darat
Orang laut tinggal kat sampan/bot.
Yang darat tinggal kat kondo 200 tingkat kat belakang tu

One of the fishermen boat

Ari ni kitorang makan biryani kat Indian Restaurant yang Halal
Cuba cari kat mana Tsim Sha Tsui East kat dalam map MTR tu?
Dekat je kan tapi sebab tak familiar lagi, kami balik ke hotel naik teksi.  Pengalaman


Malamnyer kitorang gi cari electronic gadget - ditemani oleh Stanley
Hong Kong ni terkenal dengan branded items, electronic and electrical goods, handphones and games.  Even orang orang dari mainland China pun datang shopping kat sini untuk branded items, susu dan electronic goods.

Orang ramai macam semut



Handphones anyone??






No comments:

Post a Comment