Monday, May 27, 2013

2013 05 26 Hong Kong - Day 05

Dah 5 hari kami berada di Bandar Hong Kong yang sesak dengan orang, bangunan dan kenderaan.
Sepanjang berada di Hong Kong ni, kami dah pergi Ocean Park, kami dah makan makanan Turkish, kami dah cuba jalan kaki dan dah cuba sotong bakar (famous kat sini).  Ari ni kita explore another interesting part of Hong Kong pulak ok.  Jom shopping kat Premium Factory Outlet yang terletak di Citygate.  Alamatnya adalah 20 Tat Tung Rd, Hong Kong.  Kita kena naik MTR ke arah Tung Chung dan terus ke Citygate.



We left hotel at 10:35 am.  Mula mula pergi hantar laundry dulu ye.

From the Hotel, we just walk towards Nathan Road

Today is Sunday. 
Cuba tengok apa maid-maid tu buat during their weekend holiday??
Diaorang bentang tikar, mingle, makan dan borak2 from morning till
midnight.  Kalau ada maid hilang, boleh cari kat sini.

It is actually an eyesore but what to do?

10:47 am sampai kat High Speed Laundry

Antar laundry dulu kat High Speed Laundry. 
Murah dan pantas.




Please remember, kita ni sekarang berada di Kowloon dan nak ke Lantau Island.
Naik MTR kat Mongkok East Station (blue line) at 11:16 am.  Please calculate the distance from the Hotel to the Laundry place and then to the MTR.  Efficient kan.  Please check the MTR map first.

 
Tukar MTR kat Station Hung Hom (pink line).  Jangan takut.  As long as you have the map with you takkan sesat punya.  Moreover its safe.  Lepas tu, tukar train lagi kat Num Cheong (orange line).  Sign board is in English and it is everywhere.  Turun kat Tung Chung station (Lantau Island).

Jom naik MTR



Pemandangan laut dari dalam MTR
Bangunan tinggi adalah pemandangan biasa disini
Sedikit tentang tempat shopping ini.  Ianya terletak didalam pulau Lantau dan merupakan pulau terbesar di Hong Kong.  Mula mula dulu, tempat ni cuma fishing village tetapi dengan pembinaan Disneyland, Cable Car (Ngong Ping 360) dan Hong Kong Airport mereka terus membangunkan Bandar ini sehingga banyaklah bangunan pencakar langit kat sini.  Daripada Hong Kong, kita boleh juga menaiki feri atau kereta nak ke Lantau Island ni tetapi MTR yang paling efficient sekali.  Tak sampai 1 jam dah sampai.

Population kat sini taklah sehebat di Bandar Hongkong sebab kawasan ni banyak gunung.  Kita akan visit one of the highest peak kat sini - maybe last day. 

600 sq ft.  Harganya lebih kurang RM500,000.  Kalau berani, cubalah duduk kat Hong Kong.
Actually, kalau kerja sebagai house maid pun boleh kaya tau. 


Arrived at 11:27 am.  Mengopi kat Pacific Coffee dulu.

Minum coffee dah jadi amalan sejak susah nak cari makanan halal ni.
Lets Pacific Coffee


Doughnut dan cake dah jadi makanan ruji kami


Dah shopping dan dah penat
Shopping, shopping dan shopping.  I think, the Factory Outlet in Melbourne better than here.  Coach kat sini soooo...old fashion.  The Polo pun outdated sangat.  Huh!!
Beli baju anak2 je kat sini.

Nyanyi nyanyi dulu sementara Papa gi shopping kat Calvin Klein
Pukul 2:41 petang dah sampai ke Pizza shop.  Ari ni makan makanan Istanbul pulak ok.
Even though kedainya kecil dan terselit di celah celah kedai makan cina yang lain tetapi kebersihan tetap dijaga.  Tak macam kedai tepi jalan kat Kuala Lumpur.  So different.  Majlis Perbandaran, please buat 'visit' dan cuba ubah cara kita mengendalikan bandaraya kita.  BUKAN pergi visit, shopping, menghabiskan duit rakyat lepas tu takde hasil yang dibawa balik.  Faham!!



 
 

Ari ni best - jalan jalan, shopping, makan sampai kenyang dan balik tidur.  Perut kenyang hati pun senang.  Dapat makanan halal dan dapat beli barang juga.  Hmmm...  Jumpa esok ye.  Insya Allah.

 

No comments:

Post a Comment