Monday, May 19, 2014

2014 05 19 - 24 Prolapsed Uterus - Progress

Istimewanya kami kerana diuji oleh Allah.  Mungkin kerana kami ini orang terpilih dan penghapusan dosa itu boleh dilakukan dengan menguji kami dengan kesakitan.  Ari ini check in mak kat Hospital Ampang for obversation.  Doakan kesejahteraan kami semua yer.

Untuk yang tak tahu - Prolapsed Uterus berlaku apabila terdapat weaknesses in the pelvic muscles with advancing age.  Mak dah berumur jadi tentulah muscles yang support rahim tu sudah kendur.  Sebelum operation doctor need to observe her kencing manis, darah tinggi, jantung etc etc so that she will be fit for operation on 22/05/2014.  Pembedahan itu dipanggil vaginal hysterectomy iaitu process to remove the uterus (rahim) melalui vagina.  Mengikut buku buku dan risalah yang saya baca, sewaktu pembedahan, Surgeon akan detatches rahim dari ovaries, fallopian tubes, upper vagina malahan process ini juga melibatkan blood vessels dan tissue yang menyokongnya.  Hmm... nampak tak betapa sukarnya menjadi seorang wanita.  Uterus yang dah detached tu akan dikeluarkan melalui vagina.

female reproductive system in detail
Ihsan : http://www.tutorvista.com/content/biology/biology-ii/reproduction/female-reproductive-system.php




Mungkin ada yang bertanya, kenapa tak operate melalui abdominal (perut) je.  Di nyatakan bahawa proses melalui vagina lebih murah, masa recovery yang lebih cepat and shorter time in the hospital.  Insha Allah.  Sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui apa yang baik dan yang terbaik untuk umat umat yang terpilih.  I'm sure mak sentiasa berzikir didalam diamnya.


19/05/2015 - Observation Day 01

Ini tv room - so roomy
Katil mak kat luar tetapi macam tak selesa kan.
Sini lagi best.  Boleh lepaks ramai ramai

Doktor datang sini.  Ha ha... istimewa tak kami
 Sementara itu - di rumah
Ujin ngan trainer - Nicholas 012 222 2143
from Fitness Concept

Paying full attention
20/05/2015 - Observation Day 02
Sayang mak saya.  Seorang wanita yang telah banyak berkorban untuk kami 4 beradik.  Terima kasih Allah

Anaesthetician yang akan berkerjasama pada
22/05/2014 nanti

Kandungan gula hari ni 8.9 - bagus
Blood pressure pun bagus
Buah pinggang ok
Bla bla bla
Insya Allah segalanya dipermudahkan.  Amin

Roti canai for breakfast
21/05/2015 - Observation Day 03

Ari ni bawa nasi lemak pedas untuk mak.  Gambar takde sebab ari ni layan mood mak.  She was so scared.


22/05/2015 - Today is the day

Preparation for Operation

Insulin

Calling "abah" for blessing

Getting ready


Saying good luck


Start 10:30 am

Waiting

Sleeping

Waiting

Finally out at 5:30 pm


Looking confused


Post operation - shaking, cold, confused

Asking permission to accompany her tonight

Still sleeping

Doozing off

23/05/2015 - Recovery Day 01

Nak balik boleh tak?



Kawan kawan visiting mak chit chatting



Sementara itu, my rider is in action.  Ready to ride, "Daisy" today


24/05/2015 - Recovery Day 02
Malam tadi dah jaga mak kat hospital, so ari ni uruskan anak anak pulak.

Increased lagi power budak ni...


25/05/2015 - Recovery Day 03
Pagi pagi lagi dah minta mak solat sebab mak nampak dah sihat dan dah hampir 3 hari tinggalkan solat.  Alhamdulillah.


Roti canai

Muka happy nak balik tetapi sugar level
tak mengizinkan.  Ha ha ... kena control makanan manis
26/05/2015 - Recovery Day 04
Semalam mak dah check out dari hospital.  Masalah baru timbul.  Takde selera makan pulak.
Aduhh please lah...  Bawa sarapan kat luar tetapi still macam tak selera jer.  Bau makanan pun loya loya.






29/05/2015 - Recovery Day 07

Dah beberapa hari asyik melayan mak je, hari ni layan anak anak pulak.  Mak nampak sihat tapi tak tahu kenapa kurang selera makan.  I think, I need to do reverse psychology - pretend like I don't care and let her take care of herself.  Insha Allah. she will be better soon.  Lets see.  Minta Ayah datang tengokkan mak dan I keluar gi makan ngan anak anak.  I purposely balik lambat supaya ayah boleh jaga mak.  Kebetulan hubby gi outstation lak tu...  Allah tu sentiasa permudahkan pekerjaan yang positive.





30/05/2015 - Recovery Day 08

Hari ni hubby balik dari outstation.  Mak pulak minta balik.  She said "mak dah sihat"  As I said earlier - she can feel better if she wants to.  Oh mak.  Nape buat anak anak macam ni??


No comments:

Post a Comment