Thursday, March 26, 2015

2015 03 25 Fig atau Buah Tin

Korang pernah makan buah tin tak?  Normally buah ni kita dapat dari mereka yang balik dari mengerjakan umrah.  Frankly, I think, I tak pernah makan buah tin ni.  Camne rasanya ye?  Actually, tercetusnya cerita tentang pokok tin atau fig tree ni, bila saya pergi kebun cili Saipul Hizam kat Sg. Lui, Langat.

Ada sepasang suami isteri tu sangat "into" pokok istimewa ni.  So, I pun register lah diri kat dalam group tin ni...  Saje je nak tahu.  Kenapa pokok ini sangat istimewa.  Terus terjebak.

Saya ajak En. Suamy pergi Desa Pinggiran Putra.. dan inilah hasilnya.

Ehh..sebelum tu.. minta telekom antar orang fixed line telefon ni.  Entah nape dah dekat seminggu tak de nada dail langsung.  GST nak suruh bayar tapi antar orang repair susah.  Pastu, tak bagi waiver pun.  Hampeh.

Berapa banyak sambungan lah...Dah macam operation...
Oh lagi satu...kami ada satu piano untuk dijual.  Brand Kawai.  3 pedal.  Berminat, sila hubungi 019 324 9161.  Transport tidak disediakan yer.  200 kg tu.  Please arrange sendiri.


Ok ok ok...Jom tengok pokok tin.

Pak Tam yang ohsem sebab sangat mengambil berat.
Medium pun disediakan.  Orang lain tak dapat pun.
Hmm...saya memang istimewa.  Tx Pak Tam.

Pak Tam ni dulu Pegawai Pertanian tapi suamy saya
tinggi sikit - Pengawas Pertanian.

Tangan kotor tapi dada penuh berisi ilmu.  Beliau tak lokek langsung

I love you sayang... Lov you till Jannah

Mediumnya adalah sekam bakar, pasir, tanah hitam, nutrien NPK

Plastik tu sangat berat dan Pak Tam adalah super hero yang berjaya
mengangkatnya sendirian.  Thumbs up, Pak Tam.

Yg sebelah kiri tu Mak Tam, heroin Pak Tam
Pasangan yang sangat romantik

Dah penat layan pokok Tin, suamy saya lapar dan teringin Beriani Gam.  Lets Putra Jaya Beriani Gam...

Beriani ayam.  Nyum nyum
Sampai rumah, selfie ngan puteri fig dulu...  Serupa tapi tak sama.  Cuba cari perbezaannya?  Haa haa...

Nak makan madu pun depan pokok tin.  Bismillahirrahmanirrahim


No comments:

Post a Comment